maanantai 18. heinäkuuta 2011

Katse tulevaisuuteen

Tieto- ja viestintäala on edelleen yksi voimakkaimmin kehittyvistä ja tulevaisuutta muokkaavista toimialoista. ICT-alan valmistus ja palveluiden arvo ovat kasvaneet nopeammin kuin maailmantalous keskimäärin. Kehityksen vauhti on erittäin nopeaa, eikä sen pysähtymiselle näy merkkejä. Tässä vauhdissa toimintaympäristö muuttuu välillä nopeammin kuin sitä ohjaavat ihmiset.

Uusi viestintätekniikka ja sosiaalinen media tuovat ihmiset yhteen ennen näkemättömällä tavalla. Samalla tietotekniikka tarjoaa mahdollisuuden nostaa tuottavuutta, kehittää innovatiivisia liiketoimintamalleja ja lisätä tuotteiden jalostusarvoa erilaisten palvelusovellusten avulla. Kolme tekijää antavat leimansa nykyiselle kehitykselle: tiedon määrän ja laskentatehon kasvu, digitaalisen liiketoiminnan vauhti sekä palveluiden kasvava osuus kansantaloudesta.

Suomi on ratsastanut tämän kehityksen aallon harjalla vuosia, mutta nyt olemme mielestäni tulleet tienhaaraan. Olemme vääjäämättä kulkemassa kohti tietoyhteiskunnan seuraavaa kehitysastetta. Meillä on oltava selkeä visio siitä, mitä haluamme tulevaisuudelta, jotta emme menetä edelläkävijäasemaamme. On luotava yhteinen kansallinen tahtotila ja luova toimintaympäristö, joka saa aikaan seuraavan harppauksen ICT-sektorilla.

Suomella on paljon osaajia ja luovia ammattilaisia, joiden panos on saatava kansakunnan käyttöön. Maan julkisten tietovarantojen avaaminen voi parhaimmillaan ruokkia alan yrittäjyyttä. Tarvitsemme liiketoimintaa, joissa yritykset täydentävät toistensa osaamista ja synnyttävät synergiaetuja. Suomen on myös oltava houkutteleva investointikohde ja toimintaympäristö johtaville kansainvälisille tieto- ja viestintäteknologia-alan yrityksille.    
    
Visio ja näkemys siitä, minne olemme menossa, on meidän perintömme tulevaisuuden sukupolville. Haluan haastaa alan toimijat pohtimaan mille suomalainen menestystarina rakentuu tulevaisuudessa ja kertomaan odotuksistaan valtiovallan suuntaan. Uskon, että maamme lahjakkailla nuorilla on myös paljon annettavaa tähän tulevaisuustyöhön. Siksi olen päättänyt kutsua 50 uuden teknologian aallonharjalla ratsastavaa nuorta osaaja koolle katsomaan kauemmas tulevaisuuteen. Ennakkoluulottomat ideat voivat antaa sen ratkaisevan sysäyksen eteenpäin, jota Suomi tarvitsee. Tulevaisuuden Suomen raamit rakennetaan tänään.